INTERJERAI PASLAUGOS PUBLIKACIJOS APDOVANOJIMAI PROJEKTAI MENAI DRAUGAI KONTAKTAI  DGD SHOP 
Mano Namai | Populiariausias žurnalas apie namus
2012 balandis, Nr.4 (213)

Išlaisvintas vaizdas pro langus

Tekstas: Kristina Pečiukonienė
Foto: Augis Narmontas
 
Vilniaus Naujamiesčio rajone, ant Taurakalnio, pastatytame naujame daugiabutyje įrengto trijų kambarių buto erdvių išdėstymą ir interjero koncepciją lėmė pro langus atsiverianti miesto panorama. Norėdama atskleisti ir išryškinti vieną svarbiausių šio buto privalumų, architektų studijos Dalius & Greta Design komanda turėjo visiškai pertvarkyti funkcines zonas, išrinkti ir suprojektuoti naujoje – apskritimo formos – erdvėje derančius baldus, sukurti stilingą bei estetišką aplinką.
 
Projekto autoriai – studijos "Dalius & Greta Design" architektas Dalius Regelskis ir dekoratorė Greta Motiejūnienė www.dgd.lt
Buto planas prieš rekonstrukciją
Buto planas po rekonstrukcijos
Šiek tiek didesnis nei 92 m² butas įrengtas naujame daugiabučių komplekse, pastatytame puikioje Vilniaus vietoje – ant Taurakalnio, tad nenuostabu, kad svarbiausias jo akcentas – pro didžiulius langus, atsuktus į sostinės centro pusę, atsiverianti miesto panorama, juolab kad butas yra šeštame aukšte.

Nors visi trijų kambarių buto langai suprojektuoti vienoje sienoje ir nukreipti į centrą, pirminis erdvių projektas trukdė mėgautis atviru vaizdu: buto langus dalijo pertvara, skirianti svetainę nuo miegamojo. Ji, žvelgiant iš svetainės, užstojo gražiausią miesto vaizdo dalį.

Kita vertus, dėl nepatogiai suskirstytų erdvių bendrajame kambaryje nepakako vietos valgomajam stalui pastatyti, kad visa šeima galėtų patogiai pavalgyti, mažytė virtuvė buvo įsprausta į kampą, o didelę naudingo ploto dalį užėmė mažai naudojama koridoriaus erdvė.

Taigi pagrindinis uždavinys, kurį jauna šeimininkų pora suformulavo interjerą projektavusiam studijos "Dalius & Greta Design" duetui architektui Daliui Regelskiui ir dekoratorei Gretai Motiejūnienei, buvo išlaisvinti atvirą miesto vaizdą ir nesumažinus kambarių skaičiaus funkcionaliai išdėlioti kitas buto erdves.

Centrine projekto ašimi tapo svetainė. Siekdamas, kad interjere būtų įprasmintas panoraminis vaizdas, matomas pro didelius buto langus, architektas Dalius Regelskis pasiūlė išgriauti visas buvusias pertvaras ir, pasibaigus vientisai svetainės langų linijai, pastatyti naują lenktos formos sieną, kuri žymėtų bendrojo kambario ribas.
 
"Dalius & Greta Design" komanda turėjo visiškai pertvarkyti funkcines zonas, sukurti stilingą bei estetišką aplinką.
Projekto autoriams pavyko rasti prie interjero derančią pusapvalę sofą. Ji puikiai tiko pačiame apskritos svetainės viduryje.
Kadangi buto šeimininkė daug laiko praleidžia prie kompiuterio, jos pageidavimu, kad nebūtų liūdna, svetainėje įrengta jauki darbo vieta.
Stilinga klasikinių formų spintelė buvo šiek tiek patobulinta – dekoratorė sumanė tarsi atsainiai nudažyti ją stambiais baltais potėpiais, kad baldas atrodytų pasenęs.
Iš pradžių nuogąstauta, kad bus sudėtinga palei sienos išlinkį pritaikyti baldus, tačiau pagal individualų projektą pagaminta virtuvė pavyko beveik be priekaištų.
Valgomajame įkomponuotas apskritas stalas su žalsvo samanų atspalvio kėdėmis – ši gyvybingumo ir ramybės pojūtį suteikianti spalva bendrajame kambaryje nuolat kartojama, siekiant akcentuoti atskiras zonas.
Greta stalo nupieštas stilizuotas medis ne tik paįvairina didelę tuščią sienos plokštumą, bet ir sukuria įspūdį, tarsi pietautum gamtoje.
Sumažinus koridorių pavyko suprojektuoti gana erdvų vonios kambarį, kuriame buvo galima funkcionaliai išdėstyti visas reikalingas šios patalpos zonas.
Projektuodami vonios kambarį interjero autoriai palubėje palei visą sieną įrengė skaidraus stiklo juostas, kad į šią patalpą patektų kuo daugiau dienos šviesos.
Miegamajame palei didelį langą sumontuota gana plati medinė palangė, ant kurios patogu prisėsti pasigėrėti miesto panorama.
Dėl tokio nestandartinio sprendimo ne tik atsivėrė platus regėjimo laukas, bet ir padidėjo pagrindinė gyvenamoji erdvė, kurioje buvo suprojektuota svetainė, virtuvės ir valgomojo zonos, taip pat nedidelis, bet patogus darbo kampelis. Be to, dėl pusapvalės sienos pavyko sumažinti prieškambario plotą – dabar jis užima tiek vietos, kiek reikia įėjus į butą nusivilkti viršutinius drabužius ir persiauti batus.

Už svetainės sienos įlinkio Dalius paslėpė patogią sieninę prieškambario spintą su veidrodinėmis durimis, taip pat ant galinės sienos pakabino veidrodį – jis paįvairina netaisyklingas šios erdvės formas ir sukuria optinę vaizdo iliuziją. Rekonstruojant butą taip pat buvo padidintas vienas vonios kambarys, o vietoje antrojo suformuotas miegamasis, kuriame įrengtas vaikų kambarys.

Naujoji lenkta bendrojo kambario siena suformavo apskritimo formos bendrąjį kambarį. Centrinė jo dalis priešais didžiuosius langus buvo paskirta svetainei. Architektui ir dekoratorei pavyko rasti prie interjero derančią pusapvalę sofą – ją įkomponavo pačiame apskritos svetainės viduryje. Centrinę poilsio zonos poziciją sustiprina apskrita lubų gipskartonio konstrukcija, į kurią įkomponuotas apšvietimas, bei apskritas samanų žalumo kilimas, šiai zonai suteikiantis ir spalvinį akcentą.

Kadangi interjere buvo kuriama jauki, šilta, pasteliniais atspalviais ir minkštomis tekstūromis dekoruota erdvė, svetainėje palei sieną įkomponuota grakšti klasikinių formų spintelė – tokią pavyko rasti prekybos tinkle IKEA. Norėdama ją vizualiai "suminkštinti", dekoratorė pasiūlė atsainiai nudažyti ryškiais baltų dažų potėpiais, kad baldas atrodytų tarsi pasenęs. Sieną virš spintelės puošia menininkės Viktorijos Rumiancevaitės sukurtas grafikos darbas.

Kitoje bendrojo kambario pusėje suprojektuota atvira valgomojo zona. Jos vietą iš bendros erdvės išskiria kvadratinė atraminė kolona – šią konstrukciją architektas taip pat sumaniai išnaudojo: prie jos primontuotas funkcionalus sieninis "Tolomeo" šviestuvas, apšviečiantis visą valgomojo zoną. Čia įkomponuotas apskritas stalas su patogiomis žalsvo samanų atspalvio kėdėmis – ši gyvybingumo ir ramybės pojūtį suteikianti spalva bendrajame kambaryje nuolat kartojama, siekiant akcentuoti atskiras zonas.

Ryškesnių spalvinių dėmių kuriamą natūralumo ir ramybės įspūdį "Dalius & Greta Design" komanda dar labiau pabrėžė pritaikiusi kitokių gamtinių elementų: ant valgomojo zonos sienos greta stalo nupieštas stilizuotas medis – jis ne tik paįvairina didelę tuščią sienos plokštumą, bet ir sukuria įspūdį, tarsi pietautum gamtoje.

Gamtos tema tęsiama ir virtuvės zonoje, suprojektuotoje palei lenktą bendrąją kambario sieną. Projekto autoriai iš pradžių nuogąstavo, kad bus sudėtinga palei sienos išlinkį pritaikyti baldus, tačiau pagal individualų projektą pagaminta virtuvė pavyko beveik be priekaištų: čia tėra vienas mažas nepatogumas – kol praverta indaplovė, negalima atidaryti šiukšliadėžės.

Lenktą sieną virš darbastalių Dalius ir Greta pasiūlė dekoruoti kokybiškais, lengvai valomais, drėgmei atspariais dažais – taip bendroje erdvėje su svetaine įrengta virtuvės zona praranda savo "buitiškumą". Sieną ties virykle Greta papuošė stilizuotu šakos motyvu – ant viryklės pastačius puodą, atrodo, tarsi iš jo kyla garai.

Rekonstruojant butą ir perplanuojant erdves, interjero autoriams pavyko ne tik padidinti bendrąjį kambarį, atvėrus miesto vaizdą pro langą, bet ir vietoj ankštos patalpos suprojektuoti erdvų visavertį vonios kambarį, "pasiskolinus" šiek tiek erdvės iš buvusio didelio koridoriaus.

Nors naujoji beveik 12 m² ploto patalpa dėl lenktos virtuvės sienos liko nestandartinės formos, tačiau architektui ir dekoratorei pavyko visą reikalingą įrangą ir zonas išdėstyti taip, kad erdvė taptų itin funkcionali. Tolimiausiame patalpos kampelyje sumontuota patogi kampinė vonia, priešais ją įkomponuotos spintelės įvairiausiems vonios reikmenims susidėti.

Maudymosi zoną vizualiai atskiria patalpos viduryje buvusi atraminė kolona. Prie išlenktos sienos Dalius ir Greta suplanavo du praustuvus, kad abiem šeimininkams rytais nereikėtų stumdytis prie vieno, o toliau už jų, nedidelėje nišoje, įrengė tualeto kampelį. Po rekonstrukcijos šeimininkų miegamasis liko toje pačioje vietoje, kaip buvo numatyta pirminiame plane. Tiesa, šiek tiek pakito jo forma, be to, lova galvūgaliu buvo pristumta prie sienos priešais langą, kad būtų galima matyti dangų ir miestą. Taip pat atsirado vietos talpiai drabužinei įrengti.

Kadangi vaizdas pro langą – vienas svarbiausių šio buto privalumų, projekto autoriai šeimininkų miegamajame pasirūpino, kad jis vaidintų gana svarbų vaidmenį: palei didelį langą sumontuota gana plati medinė palangė, ant kurios patogu ne tik pasidėti daiktus ar dekoratyvias smulkmenas, bet ir prisėsti pasigėrėti miesto panorama, ypač sutemus.

Šviesaus kolorito miegamajame, dekoruotame šilto rusvo atspalvio tekstilės gaminiais, galima įžvelgti visame interjere pasikartojantį gamtos motyvą: vieną sieną Dalius ir Greta papuošė fototapetais su išblukusiu, rūke paskendusiu ramaus ežero ir miško vaizdu – tokius projekto autoriai rado salone Retroforma.

Vaikų kambarys įrengtas buvusios antrosios vonios vietoje. Čia buvo tik vienas nedidelis langas, be to, gana aukštai. Šį trūkumą iš dalies padeda ištaisyti ilgos langą puošiančios užuolaidos, papuoštos spalvingais raštais. Norėdami, kad mergaitės kambarys neatrodytų tamsus ir nejaukus, projekto autoriai sumanė pertvarą, skiriančią vaikų ir tėvų miegamuosius, sukonstruoti su skaidriu stiklu viršuje – pro ją į kambarį patenka daugiau natūralios dienos šviesos iš šeimininkų miegamojo.

Jaukumo ir šilumos įspūdis čia kuriamas ir dekoro priemonėmis – šviesaus kolorito mergaitės kambarį pagyvina linksmi ir žaismingi rožiniai bei violetiniai atspalviai, ritmiška minkšto kilimo ornamentika, taip pat vokiečių gamintojų Komar tapetai su spalvingu piešiniu. Gamtinis jų motyvas tarsi tęsia visame interjere kartojamą gamtos tematiką.
 
Lova galvūgaliu pristumta prie sienos priešais langą, kad iš jos būtų galima matyti vaizdą pro langą.
Vaikų kambaryje linksmą, mergaitiškai jaukią nuotaiką kuria ne tik žaismingi dekoro elementai, bet ir maži, tarsi žaisliniai šviesaus kolorito baldai.
Kadangi kambaryje trūksta natūralios šviesos, projekto autoriai jį dekoravo beveik balto kolorito dažais – tai vizualiai padeda sukurti šviesesnės ir didesnės erdvės įspūdį.
Houzz
2017 gegužės 10
Houzz Tour: A Loft in Lithuania for a Fan of New York Style
DELFI
2017 sausio 9
Iš seno šlamšto pagaminti baldai – ne tik ne kiekvieno skoniui, bet ir reto lietuvio kišenei
Interjeras.lt Pataria
2016 žiema, Nr.1 (55)
Sėkmingo interjero veiksniai
Lietuvos rytas
2015 gruodžio 29
Milijoninė Rusija nusižiūrėjo idėjų nuo lietuvio architekto namų
Houzz
2015 gruodžio 25
Итоги года: Самые читаемые архпроекты со всего мира в 2015 году
Houzz
2015 lapkričio 17
Houzz Литва: Лофт в Вильнюсе для ценителя Нью-Йорка и Крита
Statybunaujienos.lt
2015 lapkričio 8
Interjeras kitaip: gabalėlis Kretos saulės ir paveldo jūsų svetainėje
Intelligent Life
2015 gegužė–birželis, Nr.4 (31)
Kūrėjai ir daiktai: Mažmožių dievas
Houzz
2015 gegužės 18
Houzz Литва: Старый Вильнюс и арт-объекты в трехкомнатной квартире
Domoplius.lt
2015 gegužės 13
Loftas–studija buvusioje "petiorkų" gamykloje
Mano Namai
2015 kovas, Nr.3 (248)
Viskas pagal planą
МажорДом
2015 февраль, №2 (102)
Впустить природу
Žmonės
2014 gruodžio 11, Nr.50 (585)
Iš meilės Kretai
4living.ru
2014 июль
Вильнюс: квартира 27 кв.м
4living.ru
2014 июль
Вильнюс: квартира 33 кв.м
Interjeras.lt Pataria
2014 vasaris, Nr.1 (44)
Nei dienos be kūrybos...
МажорДом
2014 январь, №1 (89)
Городу и миру
Mano Namai
2014 sausis, Nr.1 (234)
Erdvės įspūdį kuria nestandartinis projektas
Идеи Вашего Дома
2013 ноябрь, №11 (94)
Навстречу городу
Virtuvė. Nuo... Iki...
2013 birželis, Nr.6 (48)
Žodžiai ir citatos – subtili interjero detalė
Šeimininkė
2013 gegužės 10, Nr.19 (1101)
Įspūdingas vaizdas už lango – interjero dalis
Centras
2013 gegužė, Nr.3 (85)
8–ąjį kartą išdalinti lietuviškų interjerų "Oskarai"
Lietuvos rytas
2013 vasario 28
Vos pravėrus vilniečių buto duris, vaizdas pakerta kojas
Respublika
2012 gruodžio 27, Nr.300 (6849)
Vilnietis architektas, nepaklydęs Niujorke
Lietuvos rytas
2012 gruodžio 4
Niujorką architektas perkelia į piešinius ir interjerus
MesMoterys.lt
2012 gruodžio 4
Dalius Regelskis. Įstrigęs Niujorke
Mano Namai
2012 lapkritis, Nr.11 (220)
Po rekonstrukcijos – patogiau ir jaukiau
IQ.lt portalas
2012 rugsėjo 6
Alyvų dvelksmas interjere
Mano Namai
2012 balandis, Nr.4 (213)
Išlaisvintas vaizdas pro langus
Interjeras.lt Pataria
2012 balandis, Nr.2 (33)
Butas ant Taurakalnio
Lietuvos rytas
2012 kovo 19, Nr.11 (161)
Nauja miestiečių mada – savaitgaliui skirti namai gamtos apsuptyje
Archyvas:   « 2016–2012   |   2011–2007 »